Een behandeltraject bij AMZO kent drie fasen. De eerste fase van de behandeling is gericht op het vertrouwen en bouwen van een fundament. De tweede fase van de behandeling richt zich verdiepend op de specifieke problematiek door nieuwe vaardigheden te leren en deze te oefenen (versterken). In de derde fase van de behandeling staat het bestendigen van de geleerde vaardigheden centraal.
GROEPSAANBOD:
Het dagprogramma op de groepen van AMZO biedt verschillende behandelopties om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling, met focus op motorische, emotionele en sociale vaardigheden.
- Bewegingsagogie: Kinderen werken aan motoriek, samenwerking en zelfvertrouwen via sport, spel, boksen en zwemmen.
- Creatieve therapie: Emotionele verwerking door kunst, muziek en zelfexpressie.
- Schoolse vaardigheden: Ondersteuning bij schoolrijpheid, met individuele en groepsgerichte begeleiding.
- Sociale vaardigheidstraining: Leren omgaan met conflicten en emoties via praktische oefeningen.
- Zelfstandige activiteit: Kinderen kiezen zelfstandig activiteiten om zelfredzaamheid en concentratie te bevorderen.
- Samen–spel–activiteit: Groepsspel om samenwerking, acceptatie en sociale vaardigheden te versterken.
- Bevordering gezond gedrag: Educatie over gezonde voeding, lichaamsverzorging en zelfzorg.
- Persoonlijke verzorging: Begeleiding in dagelijkse verzorging voor meer zelfstandigheid.
- Kwinkles: Speltherapie voor sociaal-emotionele ontwikkeling en emotie-regulatie.
- Dagevaluatie: Reflectie op de dag, met ruimte voor zelf- en groepsreflectie.
- Vrije activiteit: Rustige activiteiten aan het einde van de dag voor ontspanning.
Het programma richt zich op zelfontwikkeling, zelfvertrouwen, en groepsdynamiek, met persoonlijke en groepsgerichte begeleiding.
INDIVIDUEEL AANBOD
Het programma bij AMZO richt zich op werken in kleine subgroepen, wat zorgt voor persoonlijke aandacht, samenwerking en een veilige leeromgeving. Individuele begeleiding/behandeling wordt aangeboden indien nodig, maar altijd met de intentie om snel weer in de groep te participeren. Dit bevordert het zelfbeeld en groepsgevoel van kinderen.
Aanvullende behandelopties omvatten:
- Psycho-educatie: Inzicht in gedrag, emoties en de impact van stoornissen voor kinderen en ouders.
- Cognitieve gedragstherapie (CGT): Behandeling bij negatieve gedachten en terugkerende piekergedachten en het ontwikkelen van realistische denkpatronen.
- Acceptance & Commitment Therapy (ACT4KIDS): Aanvullend op CGT wordt binnen ACT gewerkt aan hoofd, hart en lichaam. Met ACT worden kinderen gestimuleerd hun hart (wensen, dromen) te volgen en het ongemak dat hierbij komt kijken te leren verdragen. Ze leren om, ondanks angst of onzekerheid, toch datgene te blijven doen wat voor hen belangrijk is.
- Speltherapie: Observatie en begeleiding van het kind door spel, waarbij zij spelenderwijs worden uitgedaagd om (leer)situaties te creëren, waarbij de therapeut faciliterend, ondersteunend en volgend werkt vanuit een stabiele en veilige omgeving.
- Traumasensitieve behandeling: Specifieke en op maat aangeboden ondersteuning bij trauma en persisterende psychische problemen.
- Psychodiagnostisch onderzoek: Beoordeling van psychologische kwesties om behandeldoelen te verduidelijken en diagnose te stellen. Onderzoek draagt bij aan verheldering, onderkenning en verklaring en wordt binnen AMZO vormgegeven middels handelingsgerichte diagnostiek.
