Dieren

Kinderen en jongeren groeien vaak op met veel dieren om zich heen. Dit kunnen echte dieren zijn zoals een huisdier, maar ook knuffels of dieren in boeken, tekenfilms of tv-programma’s die ze kijken. Dieren kunnen steun bieden in allerlei situaties.

AMZO & dieren

Ook bij AMZO werken we met dieren. Een van onze behandelmethodes is de Animal Assisted Intervention (AAI) waarbij kinderen verschillende vaardigheden ontwikkelen met de hulp van honden. We werken hiervoor samen met hondenspecialist The Ginger Groomer.

Invloed van dieren op kinderen

Dieren kunnen een positieve invloed hebben op de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. Kinderen voelen zich met een dier vaak veiliger, hebben meer zelfvertrouwen en zijn weerbaarder.

Kinderen die zorgen voor een huisdier leren daar ook veel van. Ze leren bijvoorbeeld verantwoordelijkheid, opgeruimd zijn, rekening houden met de tijd en zelfdiscipline. Dit komt bijvoorbeeld doordat hun huisdier op dezelfde tijd moet eten of naar buiten moet.

Sociale vaardigheden ontwikkelen

Sociale vaardigheden zijn voor kinderen en jongeren erg belangrijk. Hierdoor kunnen kinderen zich wegwijs maken in een groep, vrienden maken en leggen ze makkelijker contact met anderen. Dieren kunnen hierbij helpen, omdat praten over bijvoorbeeld een huisdier, een makkelijk gespreksonderwerp is.

Beter leren door dieren

Het leervermogen van een kind noemen we de cognitieve ontwikkeling. Kinderen leren beter en onthouden dingen beter als ze zich ergens emotioneel bij betrokken voelen. Dieren worden dan ook bij sommige lesprogramma’s betrokken om het concentratievermogen van kinderen te verbeteren of ze meer te motiveren.