positieve bekrachtiging

Complimenten. Is dit iets wat we vaak geven aan elkaar en aan onze kinderen of schiet dat er weleens bij in? Zo ja, wat voor complimenten zijn dat dan eigenlijk?

Het lastige met complimenten geven is dat er vaak onbewust een oordeel aan gekoppeld zit. Daarnaast ligt de focus vaak op het ‘zijn’: Wat ben je goed in voetbal, wat ben jij knap. in plaats van op het ‘doen’: wat doe jij goed je best of wat goed dat je eerst nadenkt voordat je reageert.

Het is belangrijk om onze kinderen te laten leren door te oefenen, fouten te laten maken en dingen uit te laten proberen zodat zij zich verder zullen ontwikkelen. Dit draagt bij aan een growth mindset waarbij kinderen geloven dat ze eigenschappen kunnen ontwikkelen door hard werken. Door te complimenteren op het doen wordt deze mindset bevordert. Het benadrukt dat je invloed hebt op hoe dingen gaan en dat door te leren en te oefenen je ergens beter in kan worden. Wanneer we dingen durven uit te proberen en fouten zien als mogelijkheid om ergens van te leren en niet als falen van onszelf. Zorg er wel altijd voor dat een compliment oprecht is.

Probeer eens vaker stil te zijn bij het soort compliment dat we geven. Hoe kunnen we meer de focus leggen op het ‘doen’ en zonder oordeel. Dit zal positief bijdragen aan een sterker zelfbeeld en bevorderlijk werken voor de cognitieve flexibiliteit.

 

Vrijblijvend Contact Opnemen?

Klik dan op onderstaande knop om naar onze contactpagina te gaan en neem vrijblijvend contact met ons op.